Elegant and Serene Master Bathroom

The clients have a house built in 1958. It had the original master bath that was tiny and pink. They extended the house to add this elegant master bathroom.

This ranch style home had all of the original bathrooms. The owners had renovated much of the home without adding to the original footprint. When it was time to renovate the master bathroom they realized the only way to get the space they needed was to add a small extension to the back of the house.

We were able to add on a small addition to the back of the house that gave us enough room to create a large shower and separate jetted tub as well as a private room for the toilet. The color scheme is influenced by the fact that the home is surrounded by trees. They wanted to have references to nature so we chose a palette of earthy greens and warm browns.

Remodeled master bathroom

Espresso finished double vanity with limestone top

The espresso finished double vanity is topped with limestone and the mosaic border incorporates all of the colors. The field tile for the floor, shower and tub surround are a mottled green with brown undertones. They chose to accent this field tie with accent tiles that are leaf fossils.

leaf fossil accent tile

leaf fossil accent tile in the vanity backsplash

leaf fossil accent tile in the shower

leaf fossil accent tile in the shower

The bathroom was originally going to include a closet but the clients decided to leave the closet space open to create a niche to accommodate an antique dresser instead.

antique dresser in new master bathroom

antique dresser in new master bathroom

The room is flooded with natural light from the frosted picture window over the tub which is flanked by a window near the vanity and a matching window inside the shower. All of the windows were frosted for privacy.

large jetted tub with frosted picture window

large jetted tub with frosted picture window

The clients are very happy with their new space. As an added benefit, the extension also allowed them to extend their eat-in kitchen to more easily accommodate their family and guests as well as improve the connection to the backyard.